Select Page

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

20. 11. 2015

 

SLIŠALA SEM, DA SE V NAŠI ŠOLSKI KUHINJI PRIPRAVLJAJO NA EN POSEBEN DAN

Res je.  Danes je vendar dan slovenske hrane.

ALI JE TO TISTI DAN, KO IMAMO TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK?

Tako je.

NE RAZUMEM ČISTO DOBRO. ENKRAT GOVORIMO O DNEVU SLOVENSKE HRANE, DRUGIČ O TRADICIONALNEM SLOVENSKEM ZAJTRKU.

Vsako leto vsak tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane. Osrednji dogodek tega dneva pa je tradicionalni slovenski zajtrk.

AJA. ALI BOMO TUDI LETOS JEDLI KRUH, MED, MASLO, MLEKO IN JABOLKO?

Seveda.

AMPAK TA JEDILNIK NI NIČ POSEBNEGA, SAJ GA IMAMO SKORAJ VSAK MESEC.

Glavni namen projekta je, da bodo vsa živila za  zajtrk pridelana v lokalnem okolju oziroma slovenska.

KAKO TO MISLIŠ LOKALNO OKOLJE?

Hrana je bila pridelana na poljih slovenskih kmetij. V njihovih sadovnjakih so jeseni obrali jabolka, v hlevih so krave dale zadosti mleka, iz katerega so naredili tudi maslo, iz bližnjega čebelnjaka pa bomo dobili dober med. Nobeno živilo ni uvoženo iz druge države.

V ČEM JE BISTVENA RAZLIKA MED DOMAČO IN UVOŽENO HRANO?

Uvožena hrana je videti »lepa«, vendar je največkrat močno škropljena. Škropivo je strup tako za ljudi kot za živalce. V škropljenem jabolku nikoli ne boš našel črva, ker v tako zastrupljenem okolju ne more preživeti.

Domače sadje in zelenjava na pogled nista tako zelo  mikavna. Jabolka so recimo manjša, s kakšnimi pikami, vendar so veliko bolj zdrava. Škodljivih snovi je v njih veliko  manj.

ZAKAJ POTEM HRANO SPLOH ŠE UVAŽAMO, ČE JE NAŠA DOMAČA BOLJ ZDRAVA?

Problem je, ker nimamo zadosti kmetijskih površin in tako ne moremo pridelati zadosti hrane. Uvožena je tudi cenejša, zato jo trgovci pogosteje ponujajo na policah trgovin. Malo smo pa krivi tudi sami, ker nam je bolj važen videz hrane in nizka cena, ne pa kvaliteta.

DOBRO BI BILO, DA BI SE  LJUDJE ZAVEDALI, KAKO POMEMBNO JE, DA JE HRANA DOBRA!

Tako je. To je tudi namen projekta, ozaveščati ljudi o pomenu in prednostih živil slovenskega izvora in pomenu kmetijstva.

ČE TE PRAV RAZUMEM, JE POTREBNO VZPODBUDITI LJUDI, DA BODO KUPOVALI HRANO OD OKOLIŠKIH KMETOV.

Tako je. Na ta način bodo vzpodbujali kmete, da bodo nadaljevali z obdelovanjem svojih polj in ne bodo zapuščali kmetij. Mi pa bomo lahko kupovali njihova kvalitetna živila.

KO SE POGOVARJAVA O HRANI, NAJ TI POVEM, DA IMA PROJEKT ŠE ENO POMEMBNO NALOGO.

Katero pa?

OZAVEŠČATI OTROKE O POMENU ZAJTRKA V PREHRANI. ŽAL TUDI SAMA SPADAM MED TISTE, KI NE MOREJO ZJUTRAJ ZAJTRKOVATI. ALI TI ZAJTRKUJEŠ?

Ne, v šoli pojem šolsko malico. Priznam pa, da sem proti koncu pouka že zelo lačna.

PRAVIJO, DA MALICA NI ZAJTRK. JESTI MORAŠ, PREDEN GREŠ V ŠOLO.  ZA ZDRAVO PREHRANO JE POMEMBNO, DA SO OBROKI PREKO DNEVA ENAKOMERNO RAZPOREJENI. TAKA PREHRANA UGODNO VPLIVA NA RAVEN SLADKORJA V KRVI, KI JE HRANA ZA MOŽGANE.

TAKO DOBRO POZNAM TEORIJO, SAMO V PRAKSI MI NE GRE RAVNO NAJBOLJE!!!

Res je. Ko te poslušam, bi mislila, da veliko bolj paziš na svojo prehrano in so tvoje prehranjevalne navade boljše.

PREMALO SE ZAVEDAMO, DA BI MORALI ZA SVOJE ZDRAVJE BOLJE POSKRBETI.

Ja, pravijo, da je pomembno tudi gibanje.

KAKŠNO POVEZAVO PA IMATA GIBANJE  IN ZDRAVJE?

Naše telo je ustvarjeno za gibanje. Gibanje je naš najboljši » zdravnik«, saj z redno telesno dejavnostjo ohranjamo in krepimo svoje zdravje. Nezadostna telesna dejavnost je eden izmed najpomembnejših dejavnikov nezdravega življenja, h kateremu prištevamo tudi nezdravo prehrano, kajenje, droge, stres in  uživanje alkoholnih pijač.

NEKAJ PA VEM. ZAČETEK DNEVA Z DOBRIM ZAJTRKOM, ZDRAVA SLOVENSKA HRANA IN VELIKO GIBANJA NISO EDINE STVARI, NA KATERE  NAS ŽELIJO OPOMNITI OB DNEVU SLOVENSKE HRANE. 

Kaj želiš s tem povedati?

POMEMBNO JE TUDI KULTURNO UŽIVANJE HRANE.

Se strinjam. Tudi na to bi morali biti bolj pozorni. Včasih opazujem posamezne učence v jedilnici . . . Ufff…

 KOLIKO STVARI JE, NA KATERE SO NAS OPOZORILI OB TEM PRAZNIKU, DNEVU SLOVENSKE HRANE.

Da boš lahko izvedela še več, na internetu odtipkaj www.tradicionalni.zajtrk.si  Tam boš našla še veliko zanimivih informacij.

Najprej pa si skupaj privoščiva tale tradicionalni slovenski zajtrk.

Dober tek in srečno.

 

 

 

 

 

 

Dostopnost