Select Page

Za nagrado in spodbudo smo vztrajnim bralkam in bralcem podarili …

… DAN Z OBISKOM

Ni res, organizirali smo dva dneva z obiskom. V goste smo povabili pisatelja in pisateljico.

 S PISATELJEM PRIMOŽEM SUHODOLČANOM

V četrtek, 7. aprila 2016, smo, kot se za obiske spodobi, prvič pospravili in uredili šolske prostore. Bralke in bralci od 5. do 9. razreda so napolnili šolsko telovadnico. Gneča je bila, pa so bili zbrani le tisti, ki so v tem šolskem letu uspešno opravili “branje za značko”, a teh je mnogo (­­295 ). Med njimi kar 59 devetošolcev, ki so ostajali zvesti člani Bralne značke vseh devet osnovnošolskih let. Postali so zlati bralci. Na valeti jim bomo podelili še knjižno nagrado, ki jo prispeva Društvo Bralna značka Slovenije.

In kako je potekal dan?

Kdo kdaj kam in kako sta napovedovala petošolec Gaber Rant in devetošolka Klara Koder.

Nastopili so glasbeniki izbirnega predmeta ansambelska igra z dirigentko Marjeto Naglič ter gledališka skupina Dejmonobrat! (Ni napisano narobe.) Njihova dramatizacija nas je popeljala čisto na začetek Bralne značke – v leto 1965, ko so, kot smo izvedeli, tekmovali za bralno značko. Gaber je po njihovem nastopu vzkliknil: “O marička, kot pri kontrolki!”

Celotni zbrani ekipi Bralne značke naše šole (mentoricam in bralcem!) je čestitala ravnateljeva pomočnica Marjeta Demšar.

Vrhunec dneva pa je predstavljalo srečanje s pisateljem Primožem Suhodolčanom, avtorjem priljubljenih knjig o Ranti. Med njegovim nastopom se je telovadnica tresla od smeha.

 

S PISATELJICO IDO MLAKAR

Nestrpno smo pričakali prvi četrtek v maju. Spet se je zgodil dan z obiskom.

Vstopili smo v četrtek, 5. maja.

Pisateljico so v Selcih najprej pozdravili in z živahnim programom presenetili učenci treh podružničnih šol – iz Dražgoš, Selc in Sorice. Potem pa se je oglasila še v šoli v Železnikih.

Spoznali smo pisateljico, ki s pomočjo svojih literarnih junakov – prašičkov Bibi in Gusti ter coprničk Kuštre in Štumfe – zna “pricoprati” nenavadne ter zabavne dogodivščine in besede.

Skozi dopoldan sta nas vodili četrtošolki Jana Pfajfar in Zarja Krajnik. Slišali smo korajžno prepevanje otroškega pevskega zbora, ki ga vodi dirigentka Marjeta Naglič. Ravnateljeva pomočnica Marjeta Demšar pa je vsem zbranim čestitala in jih povabila na nove raziskovalne poti med knjižne platnice.

 Presenečenje

Ob vstopu v telovadnico smo se spraševali, zakaj stoji sredi telovadnice stojalo z računalnikom in projektorjem. Ko je besedo vendar dobila pisateljica Ida Mlakar, nam je zaupala, da njene knjige berejo tudi mnogi odrasli, ne le učiteljice. Skupina ustvarjalcev produkcijske hiše Invida, se je navdušila nad zgodbo Cipercoper in posneli so risani film. Z navdušenjem smo si ga pogledali in junakom iz risanke na koncu kar zaploskali.

Več o filmu in njegovih ustvarjalcih si lahko pogledate na naslovu: https://www.facebook.com/cipercoperfilm/.

V pogovoru s pisateljico je četrtkovo dopoldne švignilo mimo. Dan je bil pisan in vesel.

Foto: Primož Šmid in Katarina Primožič (zadnja fotografija)

Katarina Primožič, knjižničarka

 

Dostopnost