Select Page

Bralkam in bralcem je čestital tudi pisatelj Tone Partljič!

V petek, 5. maja 2017, je telovadnico naše šole zasedlo 224 bralcev in bralk predmetne stopnje, ki so v tem šolskem letu opravili vse naloge “branja za značko”.

“Ej, Teja, a se nimamo dobro!” je Gaber z vzklikom pozdravil Tejo, s katero sta vodila program srečanja bralcev s pisateljem in dramatikom Tonetom Partljičem.

Hotel sem prijeti sonce in Slišal sem, kako trava raste sta knjigi, ki ju poznajo tudi osnovnošolci. Vsi, ki so prebrali katero izmed njiju, ali pa gledali film Moj ata, socialistični kulak, poznajo nekaj utrinkov iz življenja pisatelja Toneta Partljiča. Letos so osmošolci in devetošolci za Cankarjevo tekmovanje podrobno spoznali dramsko delo Moj ata, socialistični kulak. Med pripravami na Cankarjevo tekmovanje so tudi uživali. Osmošolci so se odločili, da nam odlomek iz te komedije tudi odigrajo. Navdušeno smo jim zaploskali!

Tudi naš gost je poskrbel za smeh in sproščeno vzdušje. Na koncu smo vsi vedeli: “Ej, smo se imeli dobro!”

V tem šolskem letu si je kar 60 vztrajnih devetošolcev prislužilo naziv zlati bralec. Na valeti bodo prejeli knjižne nagrade, ki jih podarja Društvo Bralna značka Slovenije.

Da smo se imeli dobro, so poskrbeli:

  • voditelji srečanja Teja Prevc (9. c), Gaber Rant (6. c) in Ana Bradeško (9. c) v sodelovanju s knjižničarko Katarino Primožič,
  • pevke in pevci mladinskega pevskega zbora z učiteljico Marjeto Naglič,
  • člani dramske skupine: Lan Mohorič Bonča, Sanja Peternelj, Manca Tolar, Tina Bešter in Pika Mikelj z učiteljico Majdo Tolar.

Sončno sceno so izdelali učenci, ki obiskujejo krožek oblikovanje in likovna podoba šole z učiteljico Polono Kovač, da se je nastopajoče dobro slišalo pa je skrbel učitelj Igor Dražetič.

knjižničarka Katarina Primožič

LITERARNO DOPOLDNE S PISATELJEM TONETOM PARTLJIČEM

Tudi letos smo se vsem bralkam in bralcem, ki vestno opravljajo bralno značko, poklonili s proslavo. Gostili smo večgeneracijskega pisatelja, dramatika in komediografa Toneta Partljiča, ki je že vrsto let povezan tudi z bralno značko. Nekaj let je bil celo predsednik tega gibanja. Gospod Partljič, ki smo ga na naši šoli gostili že drugič (prvič je bil pri nas leta 1985), nam je razkril nekaj skrivnosti ter izkušenj pisateljskega poklica, dal nekaj napotkov naši dramski skupini osmošolcev, ki nam je doživeto zaigrala odlomek iz pisateljevega dramskega dela Moj ata, socialistični kulak in celo zrežiral igro Romeo in Julija, v kateri so kot glavne osebe nastopali kar učenci iz publike ter dva učitelja. Na koncu smo zaploskali še letošnjim zlatim bralcem – 60 nas je! – in gospodu Partljiču zaželeli srečno pot nazaj v Maribor.

Teja Prevc, 9. c

Zlati bralci, šolsko leto 2016/17

9. a

Aldin Batanović
Katja Benedičič
Matjaž Benedičič
Aljaž Bertoncelj
Tina Demšar
Katarina Derlink
Sabina Gartner
Lenart Hudolin
Jure Jelenc
Jan Jerala Skuber
Tanja Kenda
Andreja Marenk
Eva Pohleven
Erin Rant
Jernej Rihtaršič
Rebeka Seljak
Lea Škrinjar
Tilen Šmid
Jerca Šubic
Nika Tolar
Tanja Trojar

9. b

Laura Andreevski
Nika Bergant
Teja Bergant
Nina Demšar
Nick Dolenc
Tonka Fajfar
Tanja Fojkar
Klara Gaser
Lara Jenko
Anita Kavčič
Katja Kemperle
Tinkara Kokalj
Gašper Potočnik
Daša Prezelj
Naja Prezelj
Sebastjan Purgar
Niko Rovtar
Lucija Štremfelj
Lovro Vrhunc

9. c

Sabina Bevk
Ana Bradeško
Anika Čemažar
Silvija Čemažar
Jennifer Dauti
Eva Demšar
Lea Demšar
Nika Demšar
Nejc Gartner
Neža Habjan
Žiga Klemenčič
Sara Lotrič
Jan Miže
Andrej Pogačnik
Maja Pratljačić
Teja Prevc
Katja Primožič
Veronika Rihtaršič
Gregor Šmid
Jan Šolar