Select Page

V soboto, 17. decembra 2022, smo se s 46 učenci MPZ OŠ Železniki, IP nemščine in mladimi raziskovalci zgodovine odpravili na ekskurzijo v Innichen. Zbrali smo se ob 5. uri zjutraj in se prek Škofje Loke, Kranja ter skozi karavanški predor odpeljali proti Avstriji in Južni Tirolski. Na poti sta nas spremljala dež in sneg, zato smo bili kar malo v skrbeh, kakšno vreme nas čaka čez dan. Na srečo pa se je vreme med vožnjo po pustertalški dolini izboljšalo in v Innichenu, najvišje ležečem mestu te doline (1175m), nas je pozdravilo sonce in modro nebo. Najprej smo se odpeljali do razgledišča Tre Cime / Drei Zinnen (Trije vrhovi). Alpski vrhovi Drei Zinnen so najbolj prepoznavni v Dolomitih Južne Tirolske. Učenci so uživali v zasneženi pokrajini in razgledu na čudovite gore.

Naše naslednje postajališče je bilo ob Toblaškem jezeru, ki je bilo v soboto zamrznjeno in pokrito s snegom. Sprehodili smo se po poti ob jezeru in si privoščili malico.

V Innichen smo prispeli okrog 12. ure. Parkirali smo tik ob smučišču , ki se vzpenja nad mestom. Na ekskurziji nas je spremljal tudi dr. Miha Markelj. Popeljal nas je po mestu, nam predstavil tipično tirolsko hišo, zgradbo mesta, staro štiftno cerkev, samostan in pokopališče. Na pokopališču in tudi na raznih napisih v kraju smo prepoznali veliko priimkov, ki se značilni tudi za selško dolino: Gasser, Trojar, Tolar, Kofler, Frelih… Dr. Markelj nam je pokazal tudi kmetije, s katerih so predniki v 13. stoletju preseljevali v naše »podgorske vasi«.

Imeli smo kar nekaj časa za ogled predbožičnega sejma in izdelkov domače obrti, ki imajo v Innichenu že dolgo tradicijo. Kraj je turistično zelo razvit, zato smo na potepu po njegovem središču lahko videli veliko lepo urejenih trgovinic s spominki, kavarnic, restavracij in apartmajev.

Potem, ko smo si privoščili nekaj prostega časa, smo se zbrali v štiftni cerkvi, kjer so nam člani MPZ OŠ Železniki ob vodstvu zborovodkinje Marjete Naglič pripravili krajši koncert. V izredno akustičnem prostoru stare cerkve so nam s petjem božičnih pesmi pričarali pravo predpraznično vzdušje. Na koncertu sta se nam je pridružila tudi župan in podžupan ter nam izrekla toplo dobrodošlico. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja.

Na poti domov smo se v Heinfelsu ustavili v trgovini Loacker in si nakupili dobrot za slajše praznične dni. V Železnike smo prispeli okrog 10. ure zvečer. Vse stroške prevoza nam je krila Občina Železniki, za kar se jim najlepše zahvaljujemo.

Branka Peternelj

 

 

 

 

Dostopnost