Select Page

NOČ S KNJIGO

Učitelji podaljšanega bivanja smo organizirali Noč s knjigo. Nanjo smo povabili učence od drugega do četrtega razreda, ki obiskujejo podaljšano bivanje, in učence 9. razreda, ki obiskujejo program MEPI. Za udeležbo na tem dogodku so morali prebrati eno izmed dveh knjig iz zbirke Regec in Kvakec (Vedno skupaj ali Najboljša prijatelja).

Otroci so se ob 18. uri zbrali pred  šolo, kjer smo jih pričakali učitelji. Pospremili smo jih v razrede, kjer so odložili stvari, ki so jih potrebovali za nočitev v šoli. Potem smo odšli v jedilnico, kjer so dobili vsa potrebna navodila za potek prve dejavnosti, ki je bila NOČNI LOV NA SKRITI ZAKLAD.

Otroke smo razdelili v sedem skupin. Vsako skupino je zaradi varnosti spremljal tudi eden izmed starejših učencev, ki obiskuje program MEPI. Da so bili otroci v temi vidni, smo jih opremili z odsevnimi jopiči in naglavnimi svetilkami, ki so jih učenci prinesli od doma. Otroci so dobili mapo, v kateri je bil list z natančnimi navodili, kako pridejo od prve do zadnje postaje. Obiskati so morali štiri postaje. Na vsaki postaji so za uspešno opravljeno nalogo dobili dva gumba, narejena iz kartona.

Med časom, ko so skupine čakale na svoj odhod, so jih z rajalnimi igrami zabavali naši MEPIjevci.

Po vrnitvi vseh skupin v šolo smo imeli večerjo, ki nam jo je pripravila ravnateljeva pomočnica, gospa Marjeta Demšar. 

Večerji je sledila LIKOVNA DEJAVNOST. Vsaka skupina je morala iz gumbov, ki so jih nabrali med lovom na skriti zaklad, izdelati plakat. Učitelji smo bili zelo navdušeni nad njihovimi izdelki, saj je vsaka skupina izdelala nekaj drugačnega. Nastali so sneženi mož, metulj, medved, miška, pujs, gosenica in roža. Ko je skupina končala z delom, je vsak dobil svoj list papirja, na katerega je moral narisati risbico za prijatelja. To je potem zvil v rolico, jo zavezal z vrvico in dal v za to pripravljeno košaro.

Ko so bile vse risbice v košari, je sledil KVIZ O PREBRANIH KNJIGAH. Vsaka skupina si je morala najprej izmisliti ime, pod katerim bodo tekmovali. Potem so dobili »piši-briši« tablico, flumaster, gobico za brisanje in zvonček, na katerega so pozvonili, ko so zapisali svoj odgovor. Skupina, ki je prva pozvonila na zvonček in pravilno odgovorila na zastavljeno vprašanje, je za svoj odgovor prejela eno točko. Zmagala je skupina, ki je zbrala največ točk.

Po končanem kvizu so se vsi posladkali z bonboni, zmagovalna skupina pa je dobila še dodatno nagrado.

Po prijetno utrujajočem dnevu smo se poslovili od MEPIjevcev in se odpravili spat. Otroke smo razdelili v štiri skupine. Vsaka skupina je spala v svojem razredu, zraven njih pa je spal eden od učiteljev. Ko so bili otroci pripravljeni za spanje, je sledilo še branje pravljice za lahko noč. Tudi tokrat smo izbrali knjigo iz zbirke Regec in Kvakec.

Po uspešno prespani noči smo ob 7. uri zbudili otroke. Ti so se preoblekli, umili, potem pa smo skupaj pospravili vse njihove stvari. Uredili smo še učilnice in se odpravili v jedilnico na zajtrk. Po zajtrku je vsak otrok na samolepilni listek napisal, kaj mu je bilo na Noči s knjigo všeč in kaj ne. Te listke so prilepili na plakat. Nato smo se usedli v krog in vsak otrok je povedal, kaj je napisal. Tudi učitelji smo z otroki delili svoje občutke.

Ura je zelo hitro tekla in že je prišel čas za odhod domov. Pred odhodom je vsak otrok iz košare vzel še eno izmed risbic, ki smo jih narisali prejšnji večer. Dobili so tudi pobarvanko o Regcu in Kvakcu, ki jih bo spominjala na Noč s knjigo.

Nam učiteljem, ki smo z otroki preživeli Noč s knjigo, bo za vedno ostal v spominu zapis enega od otrok, ki je napisal: »Všeč mi je bilo, ker ste se učitelji potrudili za nas.«

Učitelji OPB: Janez Pobežin, Barbara Vrhunc, Petra Kokalj, Lucija Dolenc.