Select Page

V soboto, 22. 10. 2022, smo si v okviru priprav na tekmovanje iz Vesele šole ogledali Ljubljano in Plečnikova dela v Ljubljani. Letošnje leto namreč poteka v čast 150. obletnici rojstva našega velikega arhitekta Jožeta Plečnika.

Naša pot se je začela v parku Tivoli, kjer smo se sprehodile do Jakopičevega sprehajališča in si ogledale trenutno fotografsko razstavo znakovnega jezika.

Nadaljevale smo pot proti centru mesta do Prešernovega trga, kjer smo si ogledale Tromostovje, nadaljevale proti tržnici, si ogledale Zmajski most, stavbo imenovano Peglezen, se sprehodile do Zapornic na Ljubljanici, si ogledale Gerberjevo stopnišče, Mesarski most, Čevljarski most, NUK- Narodno in univerzitetno knjižnico, nato pa še kulturo- prireditveni prostor Križanke. Sprehod smo nadaljevale mimo Fakultete za arhitekturo do Plečnikove hiše, kjer smo si s pomočjo vodiča ogledale njegovo domovanje in spoznale marsikaj novega o Plečnikovem bivanju v Ljubljani, delu in poklicnem ustvarjanju. Na  našem sprehodu po Ljubljani nas je spremljalo prijazno vreme, saj smo se dežju spretno izognile, poleg tega pa smo na vsakem koraku videvale ljubljanske tabornike, ki so imeli ta dan orientacijo po Ljubljani. Seveda smo opazile tudi prizorišče Ljubljanskega maratona, ki je prav tako potekal ta vikend v Ljubljani. Zaključile smo z ogledom Plečnikovega dela Ljubljanske Žale, ki smo si jih zaradi dežja ogledale zgolj skozi okno kombija.

                                               zapisala mentorica Vesele šole, Manca Maretič Paulus