Select Page

Leta 1995 je organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco)  23. april razglasila za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Na ta dan se spominjamo obletnice smrti in rojstva velikih piscev kot sta Miguel de Cervantes in William Shakespeare.

Dan knjige je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. To je dan, ko praznujemo pisatelji, ilustratorji, knjižničarji in vsi, ki imamo radi knjige.

Albert Einstein je nekoč dejal: »Če želite, da bi bili vaši otroci pametni, jim berite pravljice. Če želite, da bi bili še pametnejši, jim berite še več pravljic.« S svetovnim dnevom knjige se ljudi ozavešča, kako pomembno je branje za človekov razvoj.

V povezavi s praznovanjem svetovnega dne knjige nastajajo tudi novi običaji.

V Kataloniji se je praznovanje pričelo v povezavi z legendo o svetem Juriju, zaščitniku viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov. V 15. stoletju se je rodila tradicija, da 23. aprila (god svetega Jurija) podariš vrtnico ženski, ki jo imaš rad. Od 1920 pa je postalo v navadi, da se moškemu, ki ga ljubiš, podari knjiga. S tovrstnim praznovanjem so začeli v Barceloni, od tam pa se širi po vsem svetu. Dandanes tradicija veleva, da se na svetega Jurija dan podarja knjige in vrtnice vsem ljudem.

Vzemimo si torej čas za knjigo. Ne le ob svetovnem dnevu knjige, ampak vsak dan. Naj knjiga postane in ostane naša zvesta prijateljica!

knjižničarki Katarina in Uršula

  1. april 2021