Select Page

Potujoča razstava »Pot knjige – od avtorja do bralca« nas je v času od 13. januarja do 24. januarja 2020 popeljala v svet knjige. Na razstavi smo spremljali zgodbo glavnega junaka, simpatičnega knjižnega molja. Razstavo, ki je bila na ogled na hodniku pred knjižnico, so si ogledali  učenci, zaposleni in starši. Knjižničarki sva za učence 4., 5. in 6. razreda pripravili pedagoško uro (KIZ), v okviru katere smo se z učenci odpravili na pot, ki jo mora knjiga »prehoditi«, da pride do bralcev. Spoznali smo, da pot knjige še zdaleč ni kratka, niti ni enostavna, je pa zelo zanimiva. Pri njenem nastajanju namreč sodeluje veliko število ljudi, ob čemer so učenci spoznavali tudi nove poklice.  Razstavo so si prišli ogledat tudi učenci podružničnih šol iz Sorice in Dražgoš. Po ogledu so učenci reševali zanimive delovne liste povezane s temo razstave.

Kot smo obljubili učencem 2. triade, nas je obiskal tudi skriti gost. 23. januarja nam je dopoldne popestril eden od avtorjev razstave, David Krančan. 184 učencev z učiteljicami se je tretjo šolsko uro odpravilo v telovadnico šole, kjer nas je ilustrator popeljal v svet stripa. Predstavil nam je svoja dela in nam povedal, na kaj moramo biti pozorni, ko se lotimo izdelave stripa. Učenci so bili navdušeni. Že v telovadnici so se preizkusili v izdelavi stripa, prenekateri pa so se ob prihodu nazaj v razred lotili izdelave svojega stripa. Davidu se zahvaljujemo za prijetno izkušnjo.

Razstavo smo v zadnjem tednu (27. 1. – 31. 1.) preselili še na podružnično šolo v Selca, kjer si so jo  lahko ogledali učenci in tam zaposleni učitelji.

Javni agenciji za knjigo se na tem mestu zahvaljujem za sodelovanje. Veseli smo vseh prejetih brošur in plakatov, ki jih učenci radi uporabljajo in ob njih utrjujejo znanje. Gradivo je zelo uporabno.

Veselimo se še kakšnega tovrstnega projekta, s katerim se pri mladih spodbuja veselje do branja!

Uršula Bernik

Dostopnost