Select Page

Brez zgodovine ne gre

V šolskem letu 1960/1961 se je profesor slovenščine Stanko Kotnik z učenci, bralnimi zanesenjaki iz osnovne šole na Prevaljah, odpravil na pot, ki jo bralcem ponujajo knjige. Ravnatelj te šole, tudi pisatelj, Leopold Suhodolčan, ga je z navdušenjem podprl, učenci pa so se izkazali kot pravi knjižni molji.

Pot je prerasla v potovanje, saj BRALNA ZNAČKA, kakor se gibanje, ki je takrat naredilo prvi korak, letos (v šolskem letu 2011/2012) praznuje že 51 let.

 

 

Pri nas, v Železnikih, so se učenci z branjem za značko srečali malo kasneje. Prešernova bralna značka je v šolski kroniki omenjena šele v šolskem letu 1967/1968, čeprav seznami bralcev, ki jih hranimo v šolski knjižnici, dokazujejo, da so prve diplome in značke podelili že ob koncu šolskega leta 1965/1966.

  •  Takratna statistika sporoča, da je 32 učencev od 2. do 5. razreda prejelo diplome, 8 bralcev iz 6. in 7. razredov pa Prešernovo bralno značko.

 

Kontrolno nalogo o prebranih knjigah, ki so jo bralci pisali prvo leto, so opustili. Učiteljice slovenščine so otroke povabile k sproščenim pogovorom o knjigah. Bralna značka je obogatila dogajanje na šoli.

 

Dostopnost