Select Page

Mepi – mednarodno priznanje za mlade

Program MEPI je eden izmed šestih največjih svetovnih mladinskih programov, ki mlade poleg rednega dela v šoli vzpodbuja tudi k aktivnemu in ustvarjalnemu preživljanju njihovega prostega časa.

Pobudnik oblikovanja programa je bil vojvoda Edinburški (mož angleške kraljice Elizabete II). Administracijo izvaja Mednarodni MEPI urad v Veliki Britaniji, v Londonu.

Koncept programa temelji na osebnem izzivu in mladim predstavlja uravnotežen, netekmovalen program, ki vključuje 4 področja delovanja.
Učenec (kasneje dijak) opravi na vsaki stopnji zahtevano število ur na vsakem od omenjenih področjih:

  1. prostovoljno delo(različne oblike prostovoljstva, prva pomoč, medsebojna pomoč),
  2. veščine(ustvarjalne delavnice, igranje na glasbeni inštrument, vključenost med tabornike ali skavte, učenje jezika),
  3. rekreativni šport(vse vrste športov)
  4. odpravo(2 – 4 dnevni tabor z bivanjem na prostem, odvisno od stopnje).

Program se izvaja v treh stopnjah zahtevnosti – učenec oz. dijak, v starosti od 14. do 25. leta, lahko dobi bronasto, srebrno in zlato priznanje.

Vsak udeleženec piše dnevnik aktivnosti in se občasno srečuje s svojim mentorjem. Po opravljenem programu udeleženci prejmejo mednarodna priznanja, ki jih lahko kasneje uveljavijo pri vpisu na fakulteto, pri iskanju nove službe, v prošnjah za mednarodne štipendije, kajti priznanja poznajo in upoštevajo v več kot 100 državah po svetu.

Poleg priznanj MEPI prinaša predvsem obilo zabave, druženja, novega znanja in izzivov.

V OŠ Železniki se program MEPI izvaja od šolskega leta 2006/2007 naprej. V tem času so se za mentorje usposobili naslednji učitelj: Mitja Lorber, Manca Maretič Paulus, Andreja Bogataj Rant, Lucija Dolenc. Trenutno program MEPI poteka pod mentorstvom Irme Prevc, Suzane Pečnik, Polone Kovač, Uršule Bernik, Igorja Dražetića in Andraža Pfajfarja.  

Več informacij o programu MEPI učencem podamo ob koncu šolskega leta, ko z devetošolci, ki so program opravili, pripravimo predstavitev za učence osmih razredov. Dodatne informacije pa lahko najdejo tudi na uradni spletni strani: mepi.si

Koordinatorica  projekta:
Uršula Bernik

Dostopnost