Select Page

Kaj je ogljični odtis?

Ljudje s svojim delovanjem oddajamo ogljikov dioksid. Oddaja ga že naše telo, s tem ko se segreva. Ko vdihnemo zrak, istočasno vdihnemo kisik. Ko izdihnemo, izdihnemo ogljikov dioksid. A naše telo odda tako malo ogljikovega dioksida, da to ne predstavlja bistvene težave. Težavo predstavljajo najrazličnejše človeške dejavnosti, pri katerih prihaja do večjih izpustov ogljikovega dioksida v ozračje.

Količino izpustov ogljikovega dioksida ponazorimo z izrazom ogljični odtis.

Na zmanjševanje slednjega lahko vplivamo že z enostavnimi dejanji:

  • s pravilnim ločevanjem odpadkov,
  • z recikliranjem in ponovno uporabo,
  • s preprečevanjem nastajanja odpadkov,
  • z varčno porabo vode,
  • z varčno porabo energije,
  • s trajnostno mobilnostjo,
  • s trajnostno potrošnjo.

 

In mimogrede: ali veš, da je pri vsaki majici, uvoženi s Kitajske, poleg običajno nizke cene majice treba vračunati tudi ceno, ki jo zaradi izpustov ogljikovega dioksida med transportom zaradi prevoza plača okolje?

S svojim delovanjem in odločitvami puščamo za seboj pomembne sledi – tudi na našem okolju. In te sledi se pokažejo v količini ogljikovega dioksida, ki ga s svojim delovanjem izpustimo v ozračje. To imenujemo ogljični odtis.

 

Zakaj je pomembno, da pazimo na ogljični odtis?

Ogljikov dioksid, ki ga spuščamo v ozračje, rastline v procesu fotosinteze pretvarjajo v kisik. V zadnjih letih ljudje spuščamo v ozračje preveč ogljikovega dioksida; rastline na našem planetu ga ne uspejo pretvoriti v kisik. Zato se njegova količina v ozračju povečuje. Ste se kdaj vprašali, kakšne so lahko posledice?

Ogljikov dioksid vpliva tudi na segrevanje ozračja, to pa na podnebne spremembe. Posledice teh podnebnih sprememb čutimo že sedaj, tudi na primer prek vedno pogostejših vremenskih ujm doma in po svetu.

 

 Ali lahko sami kaj storimo proti temu?

Seveda. Z majhnimi koraki začnimo zmanjševati naš ogljični odtis.
Ampak kako?

Na zniževanje ogljičnega odtisa lahko z vsakodnevnimi dejanji vpliva vsak posameznik.

Preberi nasvete, kako znižati svoj ogljični odtis:

Najpomembneje je, da znaš primerjati vplive različnih življenjskih slogov na okolje in – v kolikor je to mogoče – med njimi izbereš takega, ki najmanj obremenjuje naš planet.

Ekošola meri odtis CO2

Letak 1

Letak 2

Transport

Svetila in el. naprave

Ogrevanje

Odpadki

Dostopnost