Select Page

Pregledi in cepljenja

 

Pediatri ZD Škofja Loka v okviru obveznega zdravstvenega programa zagotavljajo sistematične preglede predšolskih otrok z zakonsko obveznimi cepljenji.

 

Šolski otroci so prvič vabljeni na pregled pred vstopom v šolo, približno 6 mesecev pred začetkom šole in to pisno na domači naslov. Kasneje so vabljeni na sistematične preglede, praviloma skupinsko, preko šole ali lahko tudi individualno v spremstvu staršev v 1., 3., 5. in 8. razredu devetletne osnovne šole.

 

Namen sistematičnih pregledov je spremljanje rasti in razvoja, ugotavljanje telesnega in duševnega zdravja s ciljem zgodnjega odkrivanja bolezni in motenj, ko še niso očitne in je še možno zgodnje zdravljenje. Namen teh pregledov je tudi odkrivanje neugodnih socialnih dejavnikov in nezdravih življenjskih navad v družini in otrokovem okolju.

 

Sistematičnim pregledom šolarjev je pridružen obvezni program cepljenja, ki je vsako leto objavljen v Uradni listu.

 

Pred vstopom v šolo so otroci cepljeni proti hepatitisu B in ponovno proti ošpicam, mumpsu in rdečkam.

 

V obdobju 4 – 12 tednov po 1. odmerku cepiva za hepatitis B so ob namenskem pregledu drugič cepljeni proti hepatitisu B, v 1. razredu pa dobijo 3. odmerek.

 

V tretjem razredu so ponovno cepljeni proti davici in tetanusu.

 

Vse ugotovitve sistematskega pregleda se zabeležijo v zdravstveni karton, ki je v ZD Železnikih za večino otrok enoten, ker ima večina otrok izbranega osebnega zdravnika specialista družinske medicine v istem ZD. Vsa navedena odstopanja od normale se zabeležijo še na obvestilo za izbranega otrokovega zdravnika, ki se ga izroči staršem ali večjemu otroku osebno s pojasnilom o ugotovitvah in napotitvi do osebnega zdravnika.

 

Poleg rednih sistematičnih pregledov s cepljenji opravljajo tudi namenske preglede po sistematiki, ko ugotavljajo odstope od normale v razvoju šolarja in pred cepljenji.

 

Pregledujejo tudi otroke, ki imajo zdravstvene indikacije za skupinska letovanja v Novem Gradu, dajejo mnenja o zdravstveni primernosti kandidatov za vpis v primerno srednjo ali poklicno šolo, po potrebi v korist otroka sodelujejo z Osnovno šolo Železniki, zlasti pri sprejemanju otrok v 1. razred devetletne osnovne šole.

 

Vera Šarf, dr. med. specialist pediatrije

 


Dostopnost