Select Page

Že nekaj časa je tlela ideja o taburejih, ki bodo izdelani iz odpadnega materiala. Plastenke imajo kratko življenjsko dobo. Ko pijačo spijemo, plastenko zavržemo. Želeli smo jih ponovno uporabiti in jim dati še nekaj let življenja ter s tem vsaj delček prispevati k manjši količini odpadkov.

Novembra 2023 se je vse začelo – najprej z zbiralno akcijo odpadnih plastenk. Preko šolskih obvestil smo zaposlene in učence večkrat pozvali naj doma ne zavržejo plastenk brezalkoholnih pijač in nam z zbiranjem pomagajo pri našem oblikovalskem izzivu. Poleg tega smo si zadali cilj, da bomo neporabljene plastenke prispevali v akciji Lidl Slovenija, kjer se je z odpadnimi plastenkami pomagalo Junakom 3. nadstropja. Veliko smo jih nabrali!

V januarju je stekla oblikovalska akcija. V njej so sodelovali učenci likovnega snovanja v 7., 8. in 9. rezredu. Plastenke smo prebirali, sortirali, jih združevali, . . . kaširali s časopisnim papirjem in lepilom ter jih na koncu odeli v barve in opremili z našimi odtisi rok in EKO napisi.

Zbrali smo preko 500 plastenk, za oblikovanje taburejev smo jih porabili približno polovico, več kot 200 plastenk pa smo prispevali k donaciji za Junake 3. nadstropja v Lidlu Kranj.

Porabili smo en velik paket odpadnega časopisnega papirja ter približno 10 litrov lepila Mekol.

Naši tabureji bodo svoj prostor pod soncem našli prav v teh dneh, saj bodo krasili  kotičke na šolskih hodnikih, kjer bodo zagotovo pripomogli k prijetnejšemu druženju učencev med odmori.

Polona Kovač

Dostopnost