Select Page

Tudi letos naša šola sodeluje v mednarodnem programu Mladi poročevalci za okolje v okviru Ekošole. Mladi poročevalci za okolje prepoznavajo in raziskujejo okoljske izzive in predlagajo rešitve. Pri tem lahko sodelujejo z vrstniki iz drugih držav. Našo šolo letos zastopa osem deklet iz 6.a.

Z vrstniki iz šole Özel Çakabey Okullari iz turškega mesta Izmir smo se prvič srečali preko Zooma v januarju. Na tem srečanju smo se spoznali, predstavile smo jim Slovenijo, Železnike in našo šolo. Predstavili smo si tudi ideje za sodelovanje. Strinjali smo se, da bi lahko posneli video na temo mikro zelenjave.

Ker o mikro zelenjavi nismo vedele veliko, smo raziskovale na internetu. Kupile smo tudi prva semena in jih doma posejale v prst na okenski polici sredi mrzle zime. Kasneje smo mikro redkvico in rdečo peso gojile v šoli na papirnatih brisačkah v embalaži od jagod. Turški vrstniki so imeli avtomatski sistem zalivanja, mi smo se pa kar namučile, da smo vzdrževale ravno pravo vlažnost. Naš trud se je obrestoval in že po dveh tednih smo redkvico pojedle v sendvičih, kasneje pa smo z mladimi rastlinicami rdeče pese obogatile sadni napitek.

Vse naše delo smo fotografirali, skupaj s turškimi vrstniki smo napisali scenarij in na koncu posneli video o vsem, kar smo se naučili. V videu smo hoteli predstaviti, da je gojenje mikro zelenjave dober način, kako lahko obogatimo naše jedilnike. Mikro zelenjava rabi samo redno zalivanje in svetlo okensko polico, zraste zelo hitro in je bogata s hranilnimi snovmi in zelo okusna. Priporočamo!

Petra Tolar

Dostopnost