Select Page

Novice, novice,
direkt iz pečice.
A si vidu, si slišu, si zvedu, prebrou?
A ti kdo je povedu, da ni se zlagou!
Sem vidu, sem slišu, vse sem prebrou,
na tele novice, lahk rečem sam woow!
Avtorja: Rok Terkaj – Trkaj in Igor Saksida

 

Bila je še zima, ko se je kot blisk po šoli razširila novica o literarno-glasbenem dogodku na OŠ Železniki. Nemir, ki ga je povzročila, se je čutil po dolini in vseh okoliških vaseh. Govorilo se je, da bo v telovadnici gneča. Predvsem pa se je omenjalo Bralno značko, zagnane bralke, bralce, april in … Koncert!

Našemu vabilu na slovesen zaključek ‘branja za značko’ sta prikimala avtorja in izvajalca priljubljenih Repkov ter drugih pesniških podvigov, predstavljenih v zbirki Kla kla klasika – profesor dr. Igor Saksida in glasbenik, raper Rok Terkaj – Trkaj.

Pričakali smo petek, 19. aprila. Prvi so telovadnico napolnili učenci in učenke razredne stopnje. Tudi s podružničnih šol. Živahno vzdušje sta pevca ustvarila z Gobjim plesom, Abecedo, Super mravljo … Učenci so z njima tudi zaplesali.

Podobno, le ob drugih pesmih in ritmih, je bilo vzdušje, ko so v telovadnico vstopili učenci predmetne stopnje. Ustvarjalni dvojec Trkaj – Saksida je z zaprašenih pesniških zbirk odpihnil prah, osvežil znane in manj znane, tudi pozabljene pesmi. Navdušila sta nas s Prešernom, Aškercem, Župančičem … 

Čestitke, ki sta jih izrekli ravnateljica Monika Čemažar in njena pomočnica Ema Šmid, so bile namenjene vsem knjižnim moljem in njihovim mentoricam.

‘Sončni vzhod prebuja naravo,
branje knjig razsvetljuje glavo.’
mongolski pregovor

knjižničarka Katarina Primožič
fotografije: Uršula Bernik

Dostopnost